Viertien, Roosendaal
  • Viertien, Roosendaal

    Viertien (0410), refererend aan de dankdag voor Franciscus – 4 oktober, is een plek waar je zorgeloos kunt wonen met oog en begrip voor elkaar. Een plek waar je langer zelfstandig thuis bent en dat steuntje in de rug ontvangt wanneer je dat nodig hebt. Het wordt een omgeving waar wonen, werken en recreëren samengaan met een park van 3,8 hectare.

    In de toekomst zal Viertien gaan voorzien in appartementen, werklocaties, een zorghotel, gezamenlijke ruimten, en een park. De belangrijkste kenmerkende onderdelen van het bestaande te slopen kloostergebouw blijven als hart van het project behouden in de vorm van de grote en kleine kapel, de kloostergang en de losstaande klokkentoren; de Refter in het nieuwe plan.

    Deze refter geeft plek aan de eetzaal, keuken, kleine bibliotheek, biljart, leestafel, en klusschuur en stilteruimte voor studie en reflectie. Het plan bestaat verder uit drie losstaande bouwvolumes. De drie gebouwen zijn elk voorzien van een gezamenlijke woonkamer. De gebouwen zijn zo opgezet dat de plattegrond heel flexibel blijft. Binnen het stramien van 50m2 ontstaat er de vrijheid om in onderdelen van 25m2 functies te wijzigen. Zo kan bijvoorbeeld in de toekomst het zorghotel uitbreiden of appartementen en studio’s verwisseld worden door werkunits.

    Het eerste gebouw, cluster A, bevindt zich aan de noordzijde van het project. In dit gebouw, met een rechthoekige plattegrond, komt op de begane grond een zorghotel van twaalf kamers, twee studio’s en de gezamenlijke woonkamer. Op de bovengelegen verdiepingen bevinden zich appartementen. Het bestaande glaskunstwerk uit het bestaande trappenhuis wordt overgezet naar cluster A. Het tweede gebouw, cluster B, bestaat uit een U-vormige plattegrond, openend naar de natuur van het grote kloosterpark. Op de begane grond komt hier de huiskamer en ook ruimte voor bedrijfjes die zich verbonden voelen met het concept en daaraan een bijdrage willen leveren. Op de verdiepingen bevinden zich de appartementen en/of studio’s.

    Het derde gebouw, cluster C, heeft een identieke opzet qua vierkante meters oppervlak, vorm, en functies als cluster B. Ook dit gebouw opent zich naar de kloostertuin. Dit gebouw heeft op de begane grond meer appartementen in plaats van werkunits, met ook een huiskamer. Ook hier bestaan de verdiepingen uit appartementen en/of studio’s. Door de toevoeging en waarborging van het groen, en de hoogwaardige natuur inclusieve architectuur welke rust en regelmaat uitstraalt, wordt het geheel de fysieke vertaling van het gedachtengoed van Franciscus waarbinnen de zorg verlenende functie van de zusters van Charitas haar voortbestaan vindt. Dit is waar Viertien voor staat.

     

    Opdrachtgever: Kauri Red

    Stadium: Schets Ontwerp