AZC Maastricht
  • AZC Maastricht

    Na een architectenselectie heeft BUROBEB in 2015 de opdracht van het COA verkregen voor het ontwerp van het nieuwe AZC te Maastricht, nabij de Noorderbrug langs de Maas.  Het AZC gaat 700 bewoners huisvesten. De opdracht bestaat uit de transformatie en renovatie van een gemeentelijk monument, het voormalige PLEM-gebouw en uit nieuwbouw van 38 woningen.  De nieuwe opvanglocatie aan de François de Veijestraat, zal in juni 2020 in gebruik  worden genomen.

     

    Herbestemming PLEM-gebouw.

    Uitgangspunt voor het ontwerp was om het oorspronkelijke karakter van het gebouw terug te reconststrueren. Het gehele gebouw is in de oorspronkelijke lichtgrijze kleur teruggebracht. De nieuwe verdiepingshoge en kantoorbrede glazen gevelpuien, aangebracht in de betonnen gevel structuur refereren aan de oorspronkelijke puien met een compositie van stijlen, dorpels en te openen ramen. Ondanks dat er nu om de 1.80 meter of 3.60 meter een binnenwand aansluit op het buitengevelkozijn. Ten behoeve van de aansluiting van een binnenwand op de gevel pui is een speciaal verdieping hoog  antracietkleurig stalen wand-aansluitprofiel ontworpen met de vereiste geluidwerende en brandwerende kwaliteit. In het gevelbeeld zijn daardoor de wandaansluitingen op de tussenstijlen  niet waarneembaar. Tevens zijn koven , screens en gordijnen in de kleur antraciet gekozen om zo min mogelijk het gevelbeeld te verstoren.

    Het gebouw bestaat uit zeven lagen, van het souterrain tot aan de vijfde verdieping. Het souterain wordt 'uitgegraven' zodat deze verdieping geschikt wordt voor bewoning. Op de begane grond komen kantoren, doktersruimten, leslokalen, balieruimten en de personeelskantine. In het souterrain en de eerste vier verdiepingen worden wooneenheden gemaakt voor acht bewoners met woonkeuken, slaapkamers en sanitair. Op de vierde verdieping wordt de bestaande feestzaal getransformeerd tot recreatieruimte. De vijfde verdieping is gereserveerd voor kantoor -en vergaderruimte voor het COA. Voor de renovatie en transformatie is het PLEM-kantoor vrijwel helemaal gestript en van asbest-onderdelen ontdaan.. Omdat het gebouw een modern monument is, zijn alle nieuwe invullingen in principe weer demontabel. In verband met eventuele toekomstige indelingswijzigingen zijn de verdiepingen opnieuw ingedeeld met metalstud binnenwanden. De buitengevel is van geïsoleerd gevelstucwerk -en voorzien van nieuwe stalen kozijnen met zonwerend glas. Verder zijn er zo veel mogelijk bestaande afwerkingen en details in het gebouw  bewaard of opnieuw aangebracht, zoals de metselwerk kopgevels, natuursteenvloeren en -trappenhuizen, houten wanden in de recreatieruimte, houten binnen en -buitenplafonds en de travertin wanden bij de lifthallen. De nieuw ontworpen gangzones zijn gebruikt voor de horizontale en verticale installatiekanalen. Door hiervoor deze zone ten volle te benutten zijn de bestaande gestorte betonvloeren met de houten-planken-bekisting-structuur in de appartementen aan de onderkant als hoge plafonds waarneembaar.

    Het ontwerp voor het interieur heeft affiniteit met de principes van het Nieuwe Bouwen en is tevens gebaseerd op de nieuwe functie van het gebouw en haar nieuwe  bewoners. De plattegronden van de verdiepingen in het langgerekte gebouw met de appartementen en de vele kamers refereren aan het Nederlandse cultuurlandschap. Weilanden, sloten en kleurige bollenvelden wisselen elkaar af in een strakke orthogonale structuur. Deze inspiratie is driedimensionaal  verwerkt in een kleurenschema voor de vloeren en binnenwanden van het AZC. Van deze kleurencompositie is er overdag in het gevelbeeld nog niets van te zien, maar als 's avonds de lichten in de kamers aan gaan, zullen de verschillende wooneenheden zich presenteren met elk een eigen kleur.

    • Herbestemming; van werkgebouw naar woongebouw

      Opdrachtgever: COA, Den haag

      Aannemer: BAM, Maastricht

      Oplevering: juli 2020

      fotograaf: Michael van Oosten

    BUROBEB    stedenbouw  |  architectuur  |  interieur  |  westerdoksdijk 603 B  |  1013 BX amsterdam  |  020 489 00 90  |  info@burobeb.nl  

    • facebook
    • Twitter Round
    • LinkedIn Black Round
    • Pinterest Black Round